top of page
PICIORUL STRAMB VARUS EQUIN.webp

PICIORUL STRAMB CONGENITAL SAU VARUS EQUIN LA COPII

Piciorul stramb congenital sau varus equin este o deformatie a piciorului si gleznei prezenta la nastere (congenital) si care presupune ca acesta este rasucit spre interior, iar varful piciorului orientat in jos. In cazul in care sunt afectate ambele picioare, talpile sunt pozitionate fata in fata, situatie intalnita in aproape jumatate din cazurile de picior varus equin. Afecteaza anual 150.000-200.000 de copii (400-450 in Romania), dintre care 80% sunt copii din tari sarace sau in curs de dezvoltare, fiind mai intalnita in cazul baieteilor. Piciorul varus equin congenital este prezent in proportie de 30-50% la ambele picioruse.
 
Aproximativ 25% dintre pacientii cu picior varus equin au un istoric familial privind aceasta afectiune, sugerand ca exista o baza genetica in aparitia diformitatii. Daca un copil are picior varus equin, exista o sansa de 5% ca si cel de-al doilea copil nascut in aceeasi familie sa dezvolte equin. Daca un parinte are picior varus equin, exista o sansa de 3-4% ca si urmasii sa fie afectati. Cand ambii parinti sunt afectati, copiii lor au 15% sanse de a dezvolta picior varus equin.

  • Cand poate un copil incepe recuperarea?
    Varsta nu este reper pentru a stabili momentul sau chiar terapia efectuata. Varsta este un reper pentru a stabili obiectivele recuperari. Motivarea inceperi recuperari o stabileste complexul medic-kinetoterapeut in functie de afectiunile pe care pacientul le are si de indicatiile pe care le primeste.
  • Se face kinetoterapie in tal-valg la bebelusi?
    La bebelusi tal-valg-ul este un deficit muscular, deobicei aparut in viata intrauterine, si ca orice deficit muscular trebuie corectat pana la varsta ridicarii in picioare. Recuperarea ar trebui inceputa cat mai devreme pentru a putea corecta deficitul muscular cat mai rapid. Acest deficit se poate corecta prin fizioterapie, exercitii de stimulare a musculaturii antagoniste hipotone, sau acolo unde este cazul ortezare (atele de posturare)
  • De ce plang bebelusi la recuperare?
    Plansul este cea mai evidenta forma de manifestare sau comunicare pe care o au la indemana acestia. Bebelusi plang cand le este foame, cand sau trezit din somn, cand nu sunt schimbati cand raman singuri, cand nu se pot misca, acestea sunt situatii in care nimeni nu le provoaca vre-o neplacere. In cadrul terapiilor apar corectii ale disfunctiilor acestora si astfel plansul este o reactii la manevre.
  • Care este cea mai buna terapie pentru bebelusul meu?
    Nu exista cea mai buna terapie, fiecare terapie are benefiicile ei poate trata una sau mai multe afectiuni. Intradevar exista terapii prin care se pot obtine rezultate mai rapide sau mai lente. Cea mai buna terapie este cea specifica afectiunii cu care a fost diagnosticat pacientul si aplicat in modul corect de catre terapeut.
  • Cat timp poate dura un tratament de recuperare?
    In mod normal nu exista un timp precis de estimare pentru recuperare. Rezultatele se pot vedea de la o sedinta la alta in functie de terapia aplicata, asa cum periodic ar trebui efectuata o reevaluare pentru a observa imbunatatirile obtinute. Din experienta profesionistilor nostri o perioada minima de lucru pentru a putea obtine rezultate si a consolida corectiile obtinute este de minim 3 luni .
  • Cat dureaza o sedinta de terapie?
    O sedinta de terapie poate dura de la 20 de minute pana la o ora sau poate chiar mai mult, in functie de varsta pacientului,afectiunea pe care o prezinta si starea lui in ziua respectiva . Mai important de urmarit de catre parinti, in timpul terapiei,ar fi ce se lucreaza cum si in ce scop.
  • Cand se face ecografia de sold?
    Perioada optima pentru efectuarea ecografie de sold este perioada 0-4 saptamani de la nastere, dar se poate prelungi pana la 8 saptmanai. Aceasta perioada de 0-4 saptamani este benefica pentru tratamentul efficient al displaziei de sold in cazul in care este depistata.
  • Dupa varsta de 2 luni se mai poate face ecografie de sold?
    Ecografie de sold se face pentru depistarea defectelor de formare, dar in cazul depistari acestor afectiuni la varste mari, tratamentul ortopedic nu mai este eficient.
  • Copilul meu are piciorusele strambe, ce este de facut ?"
    Inca de la mometul nasterii deformarile picioruselor pot fi tratate cu rezultate foarte bune indifferent ca este deformare de pozitie sau congenitala. Cu cat tratamentul incepe mai curand dupa nastere cu atat rezultatele sunt mai bune. Cu cat amanam inceperea tratamentului cu atat rezultate sunt mai slabe si de durata.
  • Cand venim cu copilul la ortoped?
    Ori de cate ori exista o sispiciune ca ar exista o pozitie vicioasa, ca se impiedica des cand alearag, ca are dureri de oase sau musculare, ca oboseste la effort sau atunci cand se observa ca odata cu trecere timpului deficientele copiilor se accentueaza in loc sa se diminueze.

CONCLUZII

Urmand tratamentul, copiii cu picior stramb congenital sau picior varus equin vor duce o viata normala. Vor fi evaluati periodic in copilarie si adolescenta, pana la maturitate, pentru a ne asigura ca nu avem parte de recidive.

 

Fara tratament, piciorul stramb congenital va fi o dizabilitate motorie in sine. Cu ajutorul tratamentului, copilul trebuie sa aiba un picior normal sanatos, poate alerga, se poate juca, va purta pantofi normali, fara a resimti vreun disconfort. Desi picioarele lor vor fi perfect functionale, este posibil ca piticii cu doar unul dintre picioare afectat de varus equin sa necesite purtarea de pantofi de marimi diferite (1/2-1 marime diferenta). Este normal ca muschiul gambei sa fie mai mic, iar piciorul va fi mai putin mobil decat unul normal.

bottom of page